De FlatDeze oudste flat van Voorschoten is gebouwd in 1958 en is ontworpen door architect Zwaagstra.

Hoewel de naam suggereert dat de flat vernoemd is naar prins Friso, zoon van Beatrix en Claus, lijkt dat niet voor de hand te liggen, daar hij geboren is in 1986.

Johan Willem Friso van Nassau-Dietz lijkt meer de persoon die verbonden is aan onze flat. Hij leefde van 1687 tot 1711. Hij overleed evenals prins Friso door een tragisch ongeluk, hij werd meegesleurd door een golf in het Hollandsch Diep.

Hoewel de heer Zwaagstra landelijk geen grote bekendheid geniet als architect, is de flat een prachtig voorbeeld van de architectuur van de vijftiger jaren. Het ontwerp heeft nog vele karakteristieken van de functionele bouw van de jaren 30, zoals is vormgegeven door de Stijlgroep en Bauhaus. Een hoogbouwpand met vrij liggende galerijen aan de achterzijde is redelijk uniek in Nederland, omdat de bouwstijl sindsdien met de zakelijke stijl die in de zestiger jaren is ontwikkeld, wezenlijk is veranderd.

Ook de hal is qua structuur en inrichting typerend voor deze periode.
De flat is zowel aan de voorgevel als achtergevel en in de hal nog steeds vrijwel geheel in originele staat. Het monumentenbeleid in Nederland is juist gericht op het behoud van de vroeg naoorlogse bouw, omdat de laatste jaren veel van deze gebouwen verloren zijn gegaan. De flat is een prachtig gebouw waar Voorschoten trots op mag zijn.

De afgelopen 10 jaar is er door de eigenaren van de flat veel geïnvesteerd in het groot onderhoud waardoor de flat er weer prachtig uitziet.
© 2018 Joost Baas Contact Me